Value Chains

Value Chains

November 24, 2017 Agile 0

Ieder bedrijf heeft een value chain. De value chain een verzameling van activiteiten is die een organisatie uitvoert om waarde te creëren voor de klant. Waarde is een abstract concept dat zich vrij vertaald naar “Dát wil ik hebben”.

Om deze value chain te optimaliseren is het van belang dat een bedrijf goed kijkt naar de werkzaamheden die ze uitvoert en om te bepalen waar de verspilling plaatsvind. Verspilling bestaat uit alle onnodige kosten die een bedrijf maakt om waarde naar de klant te krijgen.

Mocht je in staat zijn om alle verspillingen te identificeren en te verwijderen, dan krijg je iets dat ‘Flow’ word genoemd. Volgens Google: ‘Flow’ staat synoniem voor continue doorstroming. We spreken van ‘Flow’ wanneer de goederen, diensten of materialen tijdens de productie als het ware door het proces stromen, iedere stap voegt waarde toe, zonder dat het ‘stilstaat’ (ligt te wachten voor de volgende bewerking).

Het idee is dus alsof je letterlijk een pijpleiding legt naar de klant. De kraan in je keuken is een mooi voorbeeld. Als je dorst hebt dan is dat ontzettend waardevol.

Zodra we bij de omschrijving van Flow “goederen, diensten of materialen” vervangen met “code” is het ineens ontzettend duidelijk waarom Infra-as-Code, CI/CD & Cloud zo goed klikt in de IT wereld. Het betekent je stack bouwen op een manier die onbedoelde variatie overbodig maakt. En zonder deze variatie kun je eindelijk goed meten wat je aan ’t doen bent.

Zelf vind ik het allermooiste van Lean (waar Flow een onderdeel van is) dat het een framework levert om in de toekomst te kijken. Efficiëntie mag namelijk misschien geen ultieme eindstaat hebben, het is wel de universele taal van energiebesparing. Uitgaven, geld – en dat is toch belangrijk in een business. Door goed te kijken kun je zien waar ’t efficiënter kan kun je soms jaren in de toekomst kijken – totdat iemand het werkelijk uitvoert.