Projecten kiezen

Projecten kiezen

November 23, 2017 Agile Uncategorized 0

Leuk, al die energie om dingen aan te pakken en verbeteringen door te voeren. Door jezelf op die manier te presenteren zul je wel direct ondervinden hoe de rest van de organisatie over je plannen denkt. Ik vermoed dat dit meestal niet zo positief is.

Verbeterwerk is namelijk non-productief werk. Je maakt er geen producten mee, je maakt geen stakeholders mee blij en voor het team is het een afleiding. Natuurlijk erg kortzichtig, maar genoeg reden om het *nu* niet te doen! Morgen!

De menselijke eigenschap om energie te besparen door ‘nee’ te zeggen in plaats van energie te steken in verbeteren maakt het erg lastig om genoeg momentum te verzamelen tegen de status quo.

Zo weet ik uit eigen ervaring dat het soms zelfs zeer uitputtend kan werken als je iedere keer enthousiast opspringt totdat het gewicht van de organisatie je weer zachtjes (doch firm) terugduwt. Gelukkig begrijpen IT organisaties dit steeds meer en word het process-denken ingeruild voor cooperatieve technieken zoals CI/CD. Je organisatie stroomlijnen door een ecosysteem van techniek, in plaats van goedbedoelde afspraken, werkt. Who knew?

Op een dag gaf een goede collega van mij feedback over hoe ik mijn ideeen presenteerde en dat ik de verbeteringen beter moest beoordelen op hun directe haalbaarheid. Dan kon ik namelijk echt groeien van een inspirator met mooie plannen naar een technische coach die haalbare doelen kon voorstellen.

Want zelfs in een organisatie met DevOps en CI/CD zijn verbeteringen niet iets waar je vanuit moet gaan. Lean Six Sigma helpt mij in elk geval met het kiezen. Het helpt mij om zorgvuldig projecten te kiezen die rijp zijn voor verbetering en waarvoor het momentum om ze uit te voeren haalbaar is.

Het doel is duidelijk: Niet alleen prikkelen en inspireren maar ook werkelijk stappen voorwaarts nemen in de techniek. En dit is hard nodig in een wereld waarin alleen bedrijven met een solide IT-fundament overleven…